Førsteamanuensis Gunhild Wedum ved Handelshøgskolen Innlandet til høyre på bildet) og prosjektleder i Skåpå AS Hanne Maren Kristiansen ga oss en engasjerte innføring og oppdatering både om begreper og prosjektet «Krafttak for grønn vekst».
I sitt innlegg definerte Gunhild Vedum først begrepene bærekraft og sirkulær økonomi, før hun informerte om et prosjekt i Orkla – Veien fra produkter til tjenester til sirkulære forretningsmodeller.
I den sirkulære økonomien designer vi produktene slik at de lar seg reparereer og demontere, vi produserer med minst mulig svinn, produktene har god kvalitet og lang levetid, og vi har gode systemer for å samle inn og tilrettelegge materialene for ny bruk i andre produkter. Ingenting går til spille.
Prosjektleder Hanne Maren Kristiansen orienterte om det treårige prosjektet «Krafttak for grønn vekst» som avsluttes høsten 2023.
I dag er det Gudbrandsdal Energi Holding, Eidefoss, Skjåk Energi, Sparebank 1 Gudbrandsdal og Sparebank 1 Lom og Skjåk som er eiere av prosjektet, og har en ambisjon om å bidra til grønn omstilling i hele regionen.
Krafttak for grønn vekst er en felles satsning mellom privat og offentlig sektor med mål om å skape nye grønne og smarte arbeidsplasser. Grønt fordi miljøet og markedet krever det. Smart fordi teknologien gir nye muligheter. I det grønne skiftet må vi være tidlig ute, for bærekraft gir konkurransekraft. Her leges det til rette for å samle aktører fra de største næringene i Gudbrandsdalen til ulike arbeidsverksteder og møteplasser. Her vil vi bidra til inspirasjon, diskusjoner og idémyldring som danner grunnlaget for å kartlegge felles mulighetsområder.
Prosjektet har som må å etablere et investeringsfond for Gudbrandsdalen på 50 – 100 millioner kroner, der målet er å