Oddvar Møllerløkken er leder av både Innlandet og Lillehammer Høyre, er opposisjonsleder i Lillehammer kommunestyre og medlem av Høyres sentralstyret. Foto Reidar Kjæstad GD.
I møtet fikk vi en god oppdatering av det krevende arbeidet med å utmeisle en ny sykehusstuktur i Innlandet, der både kompetanse (rekruttering av spesialister) og økonomi er og blir de mest kritiske faktorene.
Tiden før 2017. Vi fikk et felles helseforetak Sør-Øst. Det ble aktuelt å flytte funksjoner mellom sykehusene. Flere sykehus hadde akuttberedskap - krevende med flere vaktlinjer.
2017 Idefaserapport utarbeidet, flere alternativer utredet. Politisk behandling i kommunestyrer og fylkesting. Lillehammer er det eneste sykehuset som kan bli/være hovedsykehus.
2019 Styret i Helse Sør-Øst ønsket en oppdelt struktur med et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, der ett av de bestående sykehusene blir akuttsykehus nr. 2, og ett av sykehusene blir elektivt sykehus. Tynset skal bestå som eget sykehus og Kongsvinger sykehus flyttes Helse Sør-Øst til A-hus.
2020/2021. Samfunnsanalyse konkluderte med nytt hovedsykehus i Brumunddal, akuttsykehus i Lillehammer og elektivt sykehus på Gjøvik og stort Distriktsmedisnsk Senter i Elverum med base for luftambulanse. Det er stor uenighet om strukturforslaget. Styret i Helse Sør-Øst beslutter ny høringsrunde, der alle kommuner i Innlandet skal svare på 4 sentrale spørsmål. Forventet vedtak før sommeren 2021.
Møllerløkken gikk videre igjennom en 5-punkt argumentrekke - hvorfor Lillehammer fortsatt skal være et stort akuttsykehus i Innlandet;
1. Lillehammer er det største sykehuset mellom A-hus og Trondheim med god rekrutteringsevner og har høy kompetanse.
2. Har det største opptaksområdet – har flest pasienter
3. Har god bygningsstruktur, akuttsløyfe og muligheter – potensiale for mere
4. Blir et akuttsykehus i by i Oppland – blir balanse med Hedmark (der et nytt hovedsykehus sannsynligvis blir bygd)
5. Redusert risiko – flere år til et evt. nytt sykehus er ferdig.