Her ble vi tatt imot av organisasjonspsykologisk rådgiver Jens Klev og regionleder for Tyrilistiftelsen Anita Holmestad som ga oss en fyldig orientering om stiftelsens historikk, utvikling og status.
Jens Klev orienterte om historien og utvikling av Tyrili siden starten rundt 1980. Det er verdt å merke seg følgende:
Pasientene må leve etter tre ufravikelige absolutter:
Det er ikke til å komme fra at etableringen av Tyrilikollektivet i Mesnalia på slutten av 70-tallet skapte mange bekymringsmeldinger i nabolaget. Det samme gjentok seg da Tyrilisenteret ble etablert på Lillehammer i 2014. Det manglet ikke på leserinnlegg i GD.
Anita Holmestad var tydelig at kvalitet kvalitet i rusomsorgen koster penger - og at 2025 blir et skjebneår for Tyril knyttet til anbudsprosese fra Helse Sør-Øst.
Powerpointpresentasjonen (pdf) til Klev og Holmestad kan dere se her
Pasientbehandlingen varer i dag i 9 måneder. Det er ikke til å komme fra at denne pasientbehandlingen koster. Når så den siste anbudsutlysningen fra Helse Sør-Øst vektla pris 60 % framfor kvalitet 40%, ble det problemer for Tyrili. Nå er det berammet omkamp i løpet av 2025. Driften er m.a.o. sikret ut 2025 foreløpig. Det arbeides med å forandre vektleggingen når ny anbudsrunde skal i gang. Som det ble understreket: Ord er billig - handling koster.
Tyrilistiftelsen har i dag 280 medarbeidere og 204 behandlingsplasser fordelt på 10 behandlingsenheter. Forskning og utviklingsenhet, samt Stifinnerteam i flere fengsel.
Øivind Pedersen understreket i sin kommentar på vegne av kommunen at senteret hadde vært en berikelse for byen.
Besøket ble avrundet med en omvisning i klatresenteret som er i norsk toppklasse. Høyden på 14 meter tilsier arrangement av World Cup.
Takk for en innholdsrik og tankevekkende orientering om en stor og viktig bedrift i regionen – vi heier på dere.