En engasjert og kunnskapsrik Olemicc Thommessen fenget tilhørerne i Lillehammer Rotary tirsdag kveld med sin entusiasme, morsomme poenger, og – ikke minst sine kunnskaper da han orienterte om arbeidet med oppsetning av operaen «Hulda» i Lillehammer.
I årene 1879 – 1885 komponerte den berømte belgisk-franske komponisten César Franck en helaftens opera basert på Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill «Halte Hulda». For øvrig den eneste operaen fra Franck. Den ble gjenfunnet i det franske Nasjonalbiblioteket i Paris etter å ha vært "glemt" i over hundre år. Den eneste gangen operaen har blitt satt opp i full bredde i nyere tid, var ved Theater Freiburg i 2019. Dette var en suksess.
En årsak til at operaen ikke er blitt satt opp flere ganger, kan være at den er svært stor og krevende. Thommesen fortalte om sine bestrebelser for å få bl.a. Den norske Opera til å sette den opp, men at dette ikke lyktes. Tilslutt ble konklusjonen at «Hulda» måtte tas «hjem» til Lillehammer om den skulle bli framført. Flott musikk og ei dramatisk historie settes dermed opp i Norge for første gang!
Flere av landets fremste operasangere er solister (14 i alt), og det settes sammen et stort prosjektkor. Lillehammer symfoniorkester utvides med profesjonelle musikere; til sammen 77. Snaut 200 personer er i arbeid på hver forestilling, og det er 4 forestillinger. Stiftelsen Lillehammer Opera er hovedarrangør. Den største produksjonen siden OL, ifølge Thommesen. Et gedigent løft i vår region!
Thommesen beskrev videre sine tanker om hvordan «Hulda» kunne være et eksempel på samarbeid i regionen, og bidra til å «bygge» region Innlandet. Her hentes sangere og musikere fra hele fylket. Det etableres samarbeid mellom hotell- og reiselivsnæringen og kulturlivet. Det arrangeres - i tillegg til operaforestillingene – en «kulturweekend» i byen. Lillehammer Kunstmuseum, Galleri Zink vil ha utstillinger knyttet til tidsepoken, Edvard Hoem vil holde foredrag om relasjonen mellom Bjørnson og Frankrike m.m. Det vil bli utarbeidet et program hvor alle arrangementene vil bli nærmere omtalt. Thommesen mente det er flere arrangementer i Lillehammer i løpet av et år som kunne tjene på et bedre samarbeid mellom ulike parter.
Et slikt prosjekt koster selvfølgelig penger. Prosjektet «Hulda» har fått tildelt 6,5 mill. kroner via Maria Bjørnson; et oldebarn av Bjørnstjerne Bjørnson; kanskje den største scenografen i sin samtid. Hun døde i en ulykke. Etter en rettssak, ble det satt av penger til kulturformål. I tillegg må det skaffes ca. 5 mill. kroner utenfra. Her ble Sparebank 1 Gudbrandsdal rost for sitt bidrag, og prosjektet har fått god støtte fra fylkeskommunen, kommunen og regionale organer. Det blir imidlertid svært viktig å få solgt billettene.
På spørsmål fra salen om hva vi og klubben kan bidra med, svarte Thommesen at de trenger hjelp til å nå ut til folk. Få ut det spesielle ved dette prosjektet. Det vil også være viktig å få engasjert folk i de andre Mjøsbyene.
Referent Margit Bjugstad.
President Ragnhild Falkenberg takket Olemic for et svært engasjerende foredrag til stor applaus fra alle som var tilstede i møtet, og overrakte en bok om Skibladner som en liten hilsen fra Rotaryklubben.