Engasjerende innlegg av Einar Odden om den norske hytta i Lillehammer Rotary 16. mai

Einar Odden har gitt ut bok om den norske hyttas historie, om hvordan den norske hytta har vokst fram i over 150 år.

Hvor kommer den norske hytta fra og hvor står den? Dette var noen av spørsmålene som Einar Odden, tidligere journalist i GD reiste. Foto Amund Hanslien/GD.

Nærmere en halv million nordmenn eier en hytte. Hytter utløser en årlig overføring fra by til land nasjonen aldri har sett maken til. Nybyggmarkedet for hytter er grovregnet til 15 milliarder kroner.

Den første som bygde seg hytte i fjellet for å leve uforpliktende fritt i Rondane på sensommeren var en irsk greve. Han hadde hverken dør eller vindu i steinhytta si. De første som bygde seg behagelige tømmerhytter, var godt forspente folk fra Oslo. De kjøpte ei enorm tomt og et godt fiskevann i 1890 og bygde seg store hytter uten kjøkken på Gålå i Gudbrandsdalen.

Den norske hytta har ifølge Odden både venner og uvenner. Noen vil stoppe hyttebygging for å redde naturen, andre vil ikke ha flere fremmedfolk i bygda si. Men samtidig elsker nordmenn hytta si, og kanskje er «hytte» ett av de ordene som et størst antall mennesker oftest forbinder med kos, fritid, fred og ro. For mer informasjon om boka, som ifølge klubbmedlemmer både er variert og balansert, kjøp dem. Odden hadde et stort engasjement i sitt innlegg, og hadde også flere spissformuleringer, blant annet mot hytteforskningen. Han var også inne på behovet for avlæring av gamle oppfatninger om hytta, og han hadde også konkrete tall om hvor liten andel av arealet som beslaglegges av hytter. Takk for et forrykende, engasjerende og relevant innlegg.

Referent Svein Bergum
 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Scandic Victoria Lillehammer
Adresse: Storgata 84 B
Postnummer: 2612
Sted: Lillehammer
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no


Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...