Sterk og gripende historie fra Amani AboShabana under Rotarymøtet tirsdag kveld.

Denne uka fikk Lillehammer Rotary møte en av de hittil 6 Fribyforfatterne som byen har tatt imot, Amani AboShabana fra Egypt. Og hvilket møte! Amani har vært hos oss i 3 år og både snakker og skriver svært godt norsk allerede.

Amani må vel sies å være en typisk representant for mennesker som Fribyordningen er til for: Forfattere, kunstnere og journalister som risikerer livet ved å utføre sitt yrke i sitt hjemland. Amani fortalte om sitt brudd med sin sterkt religiøse far, om flukt og flere år på hemmelig adresse, om forbud mot å lese bøker, om ikke å kunne stole på noen, og om egyptiske kvinners ufrie liv. Hun konkluderte med at "- Egypt er ikke mitt land, det er deres land " og at hun nå i Lillehammer har funnet et hjem. Vi fikk en sterk og personlig historie, som hun til slutt uttrykte i et selvbiografisk men filosoferende flott dikt - på norsk.

Fribyordningen ble presentert av koordinator Patricia Griffioen. Ordningen omfatter nå 19 land, og i Norge er det for tiden 25 personer som finner trygghet gjennom ordningen. Hun kunne fortelle at Lillehammer er svært populær som "mottaksby", og at nr 7 nå er på veg, uten at navn kan opplyses, av hensyn til vedkommendes sikkerhet.


President Finn Olsen takker Patricia Griffioen i midten og Amani AboShabana for gode og gripende foredrag.

Vi fikk også en presentasjon ved Marit Borkenhagen av årets Litteraturfestival 22. til 28. mai, som går etter kjent lest, men med større spredning på artister enn noen gang. De nakne tall er 300 artister fra 30 land, 300 arrangement, 300 frivillige - og en ambisjon om 30.000 publikumsbesøk. Nytt av året er at utdelingen av Bjørnsonsprisen nå er lagt til festivaluka, og hva kunne vel passe bedre når det er Lillehammerdama Åsne Seierstad som er mottaker!


Festivalsjef Marit Borkengagen presenterte noen hovedtrekk ved årets Litteraturfestival

Den hyggelige frivillige rutinen med et "Ord for dagen" ble denne gangen besørget av Øystein Windingstad, som delte refleksjoner om kunstig intelligens (KI), med både farer og muligheter.

Det var 29 som var tilstede under kveldens Rotarymøte på Scandic Victoria Hotel.

Referent Einar Moe 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Scandic Victoria Lillehammer
Adresse: Storgata 84 B
Postnummer: 2612
Sted: Lillehammer
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no


Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...