Det er stor forskjell mellom landene i Europa i hvilken type energikilder som er de mest dominerende. Vannkraft er den mest brukte energikilden bare i Norge, Sverige og Island. Det er bare i Danmark fornybar energi er den mest brukte energikilden.
Bortfall av gass fra Russland og de høye gassprisene har ført Norge til sentrum av energiens geopolitikk. Norsk petroleum er nå fundamentalt viktig for EUs forsyningssikkerhet. Norsk energipolitikk har blitt politisert på helt nye måter i løpet av kort tid. Årsakene er både globale, europeiske og norske.
Norge er i dag EUs viktigste energileverandør. EU er tydelig opptatt av sikring av norske olje og gassleveranser, og gjerne også mer av begge. Norge er i dag verdens 4. største land i eksport av gass.
Russland er det viktigste enkeltlandet for handel med naturgass. Landet er ressursrikt som verdens største "energiland" beliggende på tvers av Europa og Asia. Gassledninger i Øst- Europa kontrolleres av Russland. De største kjøpermarkedene ligger på hver side av Russland, henholdsvis i Europa og i vekstøkonomiene i Kina/Asia. Dagens energikrise er forsterket av Russlands angrep på Ukraina og med reduksjon av energieksporten til EU.
En antatt sabotasje i september 2022 på gassrørledninger Nord Stream 1 og 2, som er bygget for transport av naturgass fra Russland til Tyskland, økte energikrisen ytterligere i Europa.
I de siste par årene har bruk av ny teknologi medført at USA er blitt verdens største leverandør av LNG-gass – naturgass som er gjort flytende ved hjelp av nedkjøling. Veksten i amerikansk LNG-produksjon er enorm. LNG-gass kan transporteres med skip, som over tid gjør seg mindre avhengig av gassrørledninger.
Prisene på energi Europa har de siste månedene hatt en fallende tendens, og ekspertene spår at prisene også fortsatt vil falle noe framover i tid.
President Finn Olsen takket Ole Gunnar Austvik for et engasjerende og informativt foredrag ved å overrekke et bærenett med lillehammeruttrykk og Lillehammerkalenderen 2023 som en liten gave.
7. juli 2025
Avtroppende president Ragnhild sendte ut en "Takk for meg"-hilsen og samtidige en sommerhilsen på e-post forleden.
19. juni 2025
Aril Bjørkøy, som har vært medlem av Lillehammer Rotaryklubb siden 1989, døde 15. juni bare 73 år gammel. President Ragnhild Falkenberg holdt en personlig minnetale om Aril i siste klubbmøte. Her gjengir vi et utdrag av hva hun sa.:
18. juni 2025
Ragnhild Falkenberg ble takket av som president i inneværende Rotaryår og Jan Erik Svendsen overtok Rotarykjedet som vår kommende president for 2025/2026. Øistein Lind ble tildelt hedersbevisningen Paul Harris for sitt lange virke i klubben fra 1987.
16. juni 2025
Ja det var litt av et kjør. Vi var 19 personer fra Lillehammer Rotary som bemannet drikkestasjonen ved Kroken under Birkebeinerløpet sist lørdag. Det var meget hektisk og ingen tid til pauser.
10. juni 2025
Øystein ble tatt opp som medlem i Lillehammer Rotary 25. mars i år med Trond B. Karlsen som fadder. 30 var tilstede og hørte hans EGO-foredrag i møtet tirsdag kveld 10. juni.
27. mai 2025
Knut Østby har arbeidet i FN-systemet i mange land i årtier, og har de siste månedene arbeidet i Palestina på Vestbredden, som frivillig for Ledsagerprogrammet opprettet av Kirkenes Verdensråd.
23. mai 2025
Da får vi nemlig besøk av Knut Østby, som nå i 3 måneder har vært ledsager på Vestbredden. Han vil fortelle oss om dette arbeidet, som skjer via «Ledsagerprogrammet».
21. mai 2025
Under konserten overrakte Thor Svegården, på vegne av Lillehammer Rotaryklubb, en sjekk på 10000 kroner som et støttebeløp til finansiering av virksomheten til korpset.
14. mai 2025
Da vil daglig leder i The Door Albania, Kastriot Faci, og Falk Bakke gi en utfyllende orientering om dette korpset, som består av personer med nedsatt funksjonsevne eller utviklingshemming.
14. mai 2025
De to studentene ved Universitetet i Innlandet Lena-Marie Westgaard t.h. og May Lene Jørstad t.v. fortale om sine erfaringer fra lederutviklingskurs for ungdom (RYLA). RYLA fant sted på Honne/Biri helga 14-16 mars.