Stine Tøndevold er SLT-koordinator i kommunen (Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak). Hun presenterte sammendrag av resultatene fra Ungdata for Lillehammer kommune de siste årene. Ungdata er lokale barn- og ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden. Undersøkelsene er tilpasset barn og ungdom på mellomtrinnet (5.-7.-trinn), ungdomstrinnet og i videregående opplæring, og sier noe om skole, helse, venner og sosiale medier.
Stine presenterte et ungdomsbilde der 90% av kommunens innbyggere trives og har det bra - og det er positivt. 9 av 10 føler de har noen å snakke med og nesten like mange sier de har noen å være sammen med i friminuttene på skolen og på fritiden. De fleste ungdommer er fornøyd med egen helse, men betydelig flere jenter er misfornøyd enn gutter.
Jenter sliter mere med å takle stress (det å være god nok) enn gutter, og det er økende fra 8. til 10. trinn. På 10.trinn opplever 26% av jentene så mye stress i hverdagen at det er vanskelig å takle, mens tilsvarende for guttene er 7%. Vi ser noe av den samme utviklingen innen ensomhet og psykiske plager.
Innen rus sier undersøkelsen at 27% av elevene på 10.trinn har vært beruset det siste året, og det har her vært en økning på 4% fra 2012 til 2021.
Kommunen jobber målrettet mot ungdommen på disse områdene med støttesamtaler, veiledning og oppsøkende der ungdommer er.
Karin Boson er psykolog og førsteamanuensis ved HINN. Hun utdypet innlegget til Stine med resultater fra forskningen. I sitt innlegg presenterte hun en graf som viser totalt antall pasienter i landet innen BUP fordelt etter alder og kjønn. Grafen viser at det her er langt flere gutter enn jenter fram til 13-årsalderen, men deretter er det jentene som har stor majoritet.